Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Potrawka z kurkami i ziemniakami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 717
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 717
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Ziemniaki dobrze wyszoruj pod bieżącą wodą, ew. dodatkowo zeskrob skórkę. Oczyszczone ziemniaki pokrój wzdłuż na spore cząstki. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Świeże kurki oczyść, mrożone grzyby – rozmroź i osącz na sitku.
Na dużej patelni rozgrzej olej z masłem. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Wrzuć ziemniaki. Smaż 5 minut, mieszając. Dodaj kurki. Smaż dalej kolejne 5 minut. Potem podlej winem i bulionem. Przykryj i duś na małym płomieniu ok. 15 minut. Pod koniec duszenia ziemniaki z kurkami przypraw do smaku solą, suszonym tymiankiem i kolorowym pieprzem.
Rukolę oczyść, opłucz, listki dobrze osusz i wymieszaj ze składnikami z patelni. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu jako samodzielne danie obiadowe albo jako dodatek do pieczonego drobiu lub wieprzowiny.Źródło: Naj