Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas karnawału kojarzy nam się z chrustami, obwarzankami czy pączkami. Ale może warto spróbować czegoś innego? Dla odmiany proponuję precle,
Polecam.
Odsłon: 1033
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 798
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 102
Polecam.
Odsłon: 1033
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 798
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 102
Składniki
Miękkie masło ucieram z jajkami i cukrem na puszystą masę. Dodaję mielone migdały, śmietanę i skórkę z cytryny. Miksuję. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do utartej masy. Dokładnie wyrabiam ciasto ręką. Gotowe ciasto odstawiam na 15 minut.
Z ciasta lepię 45-50 kulek. Na blacie rozwałkowuję kulki w wałeczki o długości około 20 cm (nie podsypywałam mąką, ponieważ kulki się przesuwały i ciężej było je rolować). Każdy wałeczek zwijam w precelek, tzn. łapię wałeczek za końce i składam do środka tworząc coś w rodzaju „okularów”. Do dużej patelni wlewam olej na wysokość około 3 cm. Olej rozgrzewam, a następnie wrzucam precle. Smażę z każdej strony na złocisty kolor około 3 minut. Na koniec posypuję cukrem pudrem i gotowe. Można podjadać. Smacznego