Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Prowansalski ratatuj"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5272
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 102
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5272
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 102
Składniki
Warzywa umyj. Pomidory możesz (ale nie musisz) sparzyć i obrać ze skórki. Pokrój na ćwiartki. Bakłażany pokrój w dość dużą kostkę i posól, by puściły sok – gdy go osączysz na ręczniku papierowym, pozbędziesz się goryczki.
Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona, miąższ pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Jeśli cukinia jest cienka, podziel ją wzdłuż na 4 części i pokrój – w dużą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
W dużym rondlu lub garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, zeszklij, dodaj pomidory, przesmaż. Następnie dodaj paprykę, bakłażany i cukinie. Dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i roztarty w dłoniach tymianek.
Przypraw solą i pieprzem. Duś, mieszając, ok. 30 minut, w razie potrzeby podlewając wodą. Przed podaniem skrop oliwą.Źródło: Świat kobiety