Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Przekładaniec bakłażanowo-mięsny z twarogiem"
Przepyszny i błyskawiczny sposób na czekoladowe babeczki, które wypełnione są...
Odsłon: 46
Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na s...
Odsłon: 37
Dzisiaj zapiekanki które przygotowała moja wnuczka. Zapiekanki dobrze zapiecz...
Odsłon: 121
Przepyszny i błyskawiczny sposób na czekoladowe babeczki, które wypełnione są...
Odsłon: 46
Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na s...
Odsłon: 37
Dzisiaj zapiekanki które przygotowała moja wnuczka. Zapiekanki dobrze zapiecz...
Odsłon: 121
Składniki
Umyty bakłażan kroimy na 12 plastrów. Posypujemy solą i odstawiamy na 10–15 minut. Następnie osuszamy plastry papierowym ręcznikiem.
Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy umyte, obrane i drobno posiekane pieczarki, pieprz, sól i dusimy 10 minut, aż mięso będzie miękkie.
Twaróg doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Passatę doprowadzamy do wrzenia. Szpinak myjemy i osuszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Plastry bakłażana smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej. Kiedy zmiękną, posypujemy tartym serem i jeszcze chwilę trzymamy, aby się podpiekł.
Na 4 talerzach układamy liście szpinaku, następnie plastry bakłażana, warstwę twarogu, mięso, polewamy ciepłą passatą. Przykrywamy kolejnym plastrem, na który wykładamy twaróg, mięso i sos pomidorowy. Okrywamy trzecim plastrem.
Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 2,90 złŹródło: Rewia