Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Przekładaniec z konfiturą i orzechami"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 27
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 21
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 20
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 22
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 27
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 21
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 20
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 22
Składniki
Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać 6 żółtek, proszek, cukier puder i cukier waniliowy. Ciasto szybko zagnieść, owinąć folią, wstawić do lodówki na 1,5 godz.
6 białek ubić na sztywno, dodając 3/4 szklanki cukru.
Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa placki, rozłożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć bezą, posypać posiekanymi orzechami, piec 50 min w 170oC.
Przygotować krem: połowę mleka ugotować z cukrem. Resztę wymieszać z mąką, żółtkami i skrobią, dodać do ciepłego, zagotować. Powstały budyń zmiksować z likierem i utartym na puch masłem.
Oba placki posmarować kremem i konfiturą, nałożyć jeden na drugi. Wierzch udekorować posiekanymi batonami.
Zamiast konfitury można użyć frużeliny: 1/2 kg świeżych lub mrożonych owoców przesmaż z cukrem, podlej wodą, zagęść skrobią.
ok. 65 minut plus chłodzenieŹródło: Twoje Imperium