Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Przepis na drożdżówki"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 64
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 196
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 200
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 64
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 196
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 200
Składniki
Pół szklanki mleka podgrzej w garnku. Zdejmij z ognia, dodaj drożdże, mieszaj, aż się rozpuszczą. Dodaj 1,5 łyżki cukru, 5 łyżek mąki, wymieszaj dokładnie. Przykryj bawełnianą ściereczką, odstaw na 30 minut.
Masło rozpuść w garnku, odstaw do ostygnięcia. Do miski wsyp resztę mąki, cukru, sól, wbij jajka, wlej rozczyn i masło. Wyrabiaj ciasto ręką, aż będzie miękkie i elastyczne. Przykryj ściereczką, odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto wyrób, podziel na dwie części. Rozwałkuj. Jedną część uformuj w prostokąt, posmaruj rozpuszczonym masłem, zwiń w roladę, pokrój na plastry. Drugą potnij na trójkąty, rozciągnij je, zwiń w rulony, tworząc rogale. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 30 minut.
Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp makiem i sezamem. Piecz 30 minut w temp. 180°C.
CZAS: około 2 godzinyŹródło: Dobry Tydzień