Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Przepis na pyszne pączki"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 121
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 121
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj suche drożdże, sól, cukier, wymieszaj. Dodaj pozostałe i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, włóż do miski oprószonej mąką.
Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę lub blat oprószony mąką i rozwałkuj na grubość ok. 1 cm.
Szklanką wykrawaj kółka, a mniejszą foremką (lub korkiem od butelki) – dziurki. Używając foremek do pierników możesz wykrawać z ciasta inne kształty.
Odstaw na ok. 30 minut, by podwoiły swą objętość.
Do garnka wlej olej, mocno rozgrzej (powinien mieć temp. ok. 175°C). Smaż pączki z każdej strony na złoty kolor.
Po usmażeniu odłóż na papierowy ręcznik, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe polej lukrem i posyp np. wiórkami kokosowymi lub ozdobami cukierniczymi.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut
Sztuka: 200 kilokalorii
<strong>Do ciasta warto dodać łyżkę tłustego naturalnego serka, dzięki temu pączki dłużej pozostaną świeże.</strong>Źródło: Świat i Ludzie