Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Przepis na śnieżną pinacoladę"
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 80
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1548
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 1274
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 70
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 80
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1548
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 1274
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 70
Składniki
Białka ubijam na sztywno. Wsypuję cukier i miksuję na gładką masę. Dodaję żółtka, miksuję delikatnie. Zmniejszam obroty miksera do minimum.
Wsypuję po jednej łyżce mąki tortowej wymieszanej z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
Ciasto wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki 23 x 34 cm. Piekę 30 min. w temp. 160°C. Po wystudzeniu przecinam na dwa placki.
Galaretki rozpuszczam w szklance gorącej wody, studzę. Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno.
Pod koniec wsypuję cukier puder. Mascarpone ucieram z likie rem pinacolada, dodaję do śmietany z tężejącą galaretką i miksuję delikatnie na gładko.
Ananasy osączam, kroję na kawałki. Jeden płat biszkoptu nasączam 1/2 soku z ananasa, rozkładam pokrojone owoce, przykrywam 3/4 kremu, przykrywam biszkoptem, nasączam sokiem i rozsmarowuję resztę kremu na wierzchu.
Posypuję grubo wiórkami. Wstawiam na noc do lodówki.
80 min
Porcja 500 kcal
Koszt porcji ok. 3 zł
Przepis na 12 porcjiŹródło: Kobieta i życie