Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ptysie czekoladowe"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 724
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 143
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 83
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 606
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 724
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 143
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 83
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 606
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
W rondelku zagotować szklankę wody z masłem. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao oraz szczyptą soli. Utrzeć gładkie, lśniące ciasto (powinno odstawać od dna oraz ścianek naczynia). Wystudzić i wbijać jajka – po jednym, energicznie mieszając albo miksując.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230oC. Szprycą lub łyżką nakładać na papier kulki ciasta wielkości małego orzecha włoskiego. Między kulkami musi być zachowana odległość około 5 cm. Piec około 30 minut. Wystudzić.
Śmietankę ubić z bitą śmietaną w proszku i z cukrem. Ptysie przekrawać bardzo ostrym nożem i przekładać masą. Posypać cukrem pudrem i natychmiast podawać.
Aby zrobić ptysie z kolorowym kremem, zamiast bitej śmietany w proszku dodaj galaretkę o pożądanej barwie.Źródło: Twoje Imperium