Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pulchne kule w sosie waniliowym"
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 8
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 212
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 8
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 212
Składniki
Ciasto: mąkę przesiej do miski, wymieszaj z cukrem. Na środku zrób wgłębienie. Maślankę podgrzej, by była letnia. Wymieszaj z drożdżami i miodem. Wlej do wgłębienia. Delikatnie zasyp mąką i poczekaj 15 min, aż drożdże zaczną pracować. Stop i przestudź masło.
Przebierz, opłucz, oczyść, osusz owoce (jeśli używasz mrożonych, wcześniej przesyp je na sitko, by się rozmroziły, ociekły i uzyskały temperaturę pokojową). Do miski ze składnikami na ciasto wbij jajko, wlej letnie masło, dodaj rum i ręką wyrób elastyczne ciasto. Miskę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 min.
3. Przygotuj sos: proszek budyniowy i cukier wymieszaj z 1/2 szkl. mleka. Resztę mleka zagotuj, wlej budyń i mieszając, gotuj 1 min. Formę o śr. 26 cm wyłóż pergaminem. Wylej sos. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Odrywając po kawałku, formuj placuszki.
Na środek każdego nałóż łyżeczkę owoców. Zlep, formujac kule. Ułóż je na sosie, dookoła rozłóż resztę owoców. Piecz ok. 20 min w 175 st. Oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina