Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysta babka cytrynowa jest bardzo prosta i szybko się ją robi, idealnie sprawdzi się do niedzielnej kawy, lub dla niespodziewanych gości, a może zagości u Ciebie na Wielkanoc?
keksówka 12×30 cm , mikser ręczny
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 221
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 934
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 182
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 221
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 934
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 182
Składniki
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij w osobnej misce ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsyp na 3 tury cukier i miksuj, aż do rozpuszczenia się cukru. Cały czas miksując wrzucaj po jednym żółtku. Do puszystej masy wlej jedną stróżką olej, sok z cytryny oraz parę kropli aromatu cytrynowego, w tym momencie możesz tez dodać otartą skórkę ze sparzonej cytryny, wymieszaj krótko mikserem tylko do połączenia. Na sam koniec przesiej przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj krótko mikserem i całość przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku góra – dół, bez termoobiegu w temp. 175 °C przez ok. 40 min, do suchego patyczka. Upieczoną babeczkę wyjmij z piekarnika i pozostaw na blacie do wystygnięcia. Letnią oprósz cukrem pudrem lub przygotuj lukier cytrynowy. Smacznego!!!