Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Puszysta roladka porzeczkowa"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 116
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 164
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 45
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 138
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 116
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 164
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 45
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 138
Składniki
Jajka i żółtka ucieram z cukrem, cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli. Mąki przesiewam, dodaję do masy jajecznej, dokładnie mieszam, tak by nie było grudek. Przelewam na blaszkę (34 x 42 cm). Piekę ok. 15 min w temp. 180oC. Ciepłe ciasto przekładam na ściereczkę posypaną drobnym cukrem. Przykrywam drugą wilgotną ściereczką i pozostawiam do ostygnięcia.
Mascarpone ucieram z serkiem waniliowym, cukrem i sokiem z cytryny. Dodaję oczyszczone porzeczki. Delikatnie mieszam (odkładam 2 łyżki). Masą smaruję ciasto, roluję je i schładzam. Dekoruję pozostałym kremem, porzeczkami i listkami mięty. Przechowuję w lodówce.Źródło: Kobieta i życie