Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Puszyste muffinki jeżynowe"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 29
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 215
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 250
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 29
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 215
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 250
Składniki
Do miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i sól, przemieszaj. W drugiej misce połącz mokre na ciasto: olej, mleko oraz rozmącone jajka. Wymieszaj je dobrze trzepaczką albo mikserem.
Mokre wlej do suchych i krótko wszystko wymieszaj (tylko do połączenia). Do powstałej masy dodaj oczyszczone i osuszone jeżyny, delikatnie wymieszaj.
Zagłębienia w formie na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami i napełnij ciastem (do 2/3 wysokości).Piecz ok. 20 min w temp. 200 st. (aż bułeczki ładnie się zarumienią).
Lukier przygotuj według wskazówek podanych na opakowaniu. Polej nim ostudzone muffinki. Na środku każdej połóż jeżynę, posyp pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i oprósz cukrem pudrem.
Deser dla dorosłych
Do mokrych składników dodaj 2–3 łyżki ajerkoniaku albo gęs tego likieru kawowego.Źródło: Tina