Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Puszysty suflet cytrynowy"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 170
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 665
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 116
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 170
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 665
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 116
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Każdą foremkę posmaruj masłem do wysokości 3/4. Zrób to pędzelkiem, tworząc pionowe pasy, by suflet równomiernie wyrósł. Wstaw przygotowane foremki do lodówki na kilka minut. Po czym nałóż drugą warstwę masła, obsyp cukrem i znów wstaw do lodówki.
Do rondla wlej śmietanę, mleko, gotuj na średnim ogniu. Odstaw do ostygnięcia. W misce zmiksuj żółtka z połową cukru pudru. Dodaj mąki, wymieszaj. Dodaj mleko ze śmietaną i całość znów przelej do rondla. Podgrzej na małym ogniu.
Ubij białka na sztywną pianę i dodawaj cukier puder. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Do żółtek dodaj sok z cytryny i startą skórkę. Wymieszaj. Dodaj 2 łyżki piany, zmiksuj, dodaj resztę piany i wymieszaj drewnianą łyżką.
Nakładaj masę do foremek, aż po brzeg. Każdą foremką uderzaj kilka razy o blat, by uciekło powietrze. Wyrównaj wierzch. Piecz 15-17 minut. Wyjmij ostrożnie z piekarnika i oprósz cukrem pudrem.Źródło: Olivia