Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki są mięciutkie i na drugi dzień nadal świeże.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 19
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 19
Składniki
Zrobić rozczyn z drożdży: drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, 8 łyżkami mleka i 1 łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i ostudzić. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać rozpuszczone masło i jeszcze raz ugnieść ziemniaki. Gdy rozczyn wyrósł, dać resztę mąki, cukru, ziemniaki z masłem, jajko i 1 łyżkę spirytusu. Wyrobić ciasto. Nakryć ściereczką i pozostawić na ok. 1 godz. w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość. Następnie formować małe pączki. Pozostawić jeszcze na ok. 15 min. Pączki wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron. Wyjmować na ręcznik papierowy (wchłonie on nadmiar tłuszczu). Zimne pączki posypać cukrem pudrem. Za pomocą szprycy można nadziać je dżemem.