Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam racuchy z jabłkami, bo przypominają mi najwspanialsze smaki dzieciństwa. Są pyszne, puszyste oraz bardzo aromatyczne. Możemy serwować je na deser, śniadanie lub słodki obiad z rozmaitymi dodatkami - cukrem pudrem, syropem klonowym, dżemem lub sezonowymi owocami. Dzisiaj zapraszam na proste i szybkie w przygotowaniu racuszki z jabłkami bez dodatku drożdży.
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 80
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1553
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 1274
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 71
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 80
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1553
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 1274
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 71
Składniki
Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka i energicznie mieszamy trzepaczką (możemy też użyć miksera). Mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrami oraz szczyptą soli. Wszystkie suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą oraz gładką masę.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy je do masy i ponownie mieszamy. Porcje ciasta nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy racuchy z obu stron przez około 1,5 minuty na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Na koniec oprószmy je cukrem pudrem i podajemy z ulubionymi dodatkami.