Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odrobina smaków lata, na słodki obiad lub deser.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 90
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1708
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2706
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 703
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 90
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1708
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2706
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 703
Składniki
Jeśli używamy suszonych drożdży, lepiej aktywować je w odrobinie ciepłej wody z łyżeczką mąki i cukru, muszą się spienić. Świeże drożdże wystarczy rozetrzeć w niewielkiej ilości mąki z wodą i cukrem. Do rozrobionych drożdży/ aktywowanych trzeba dodać szklankę mąki, jajko, odrobinę cukru, szczyptę soli i wody. Ciasto powinno być jak bardzo gęsta śmietana. Ciasto wykłada się na rozgrzaną patelnię z olejem. Jeżyny układa się na plackach. Racuchy smaży się na średnio większym ogniu, i lepiej dłużej niż krócej, aby nie były surowe wewnątrz, obraca się po zrumienieniu. Potem jeszcze cukier puder i można się delektować.
Smacznego :)