Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ratatuj na grzance"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27489
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 173
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 198
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1237
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27489
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 173
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 198
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1237
Składniki
Bakłażan umyj, pokrój w grubą kostkę, posól i odstaw na 20 minut, by puścił gorzki sok. Papryki oczyść, strąki opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Cukinie opłucz, potnij w kostkę. Pomidory umyj, ponakłuwaj w kilku miejscach. Zanurz we wrzącej wodzie. Po chwili wyjmij je, obierz ze skórki, usuń pestki, miąższ grubo pokrój.
Kostki bakłażana opłucz, osącz. W garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę. Dodaj papryki, cukinie i bakłażan. Duś 15 minut. Pod koniec dołóż pomidory.
Potrawkę przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i ziołami. Bułkę pokrój na kromki. Zrumień je w rozgrzanym piekarniku. Ratatuj podawaj na przygotowanych grzankach. Ew. posyp je startym parmezanem i listkami bazylii.Źródło: Naj