Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Roladki cukiniowo-bakłażanowe z musem z marchewki"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 157
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 83
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 91
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6434
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 137
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 157
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 83
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 91
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6434
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 137
Składniki
Cukinie i bakłażan umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem pokrój wzdłuż na cienkie plasterki. Każdy plaster z obu stron posmaruj niewielką ilością oleju i obsmaż na patelni grillowej. Następnie ułóż na papierowym ręczniku, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Na ok. 5 min przed końcem gotowania dodaj do niego mrożony groszek. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Gdy przestygnie, dodaj ją do ryżu wraz ze słupkami migdałowymi, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Marchewki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki a następnie ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Gdy wystygną, wyjmij z wody, dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiksuj blenderem na gładki mus.
Na plasterku bakłażana ułóż 2 plastry cukinii, tak by na siebie nachodziły, i rozłóż ryż. Zwiń, formując roladkę, zepnij wykałaczkami. W ten sposób przygotuj pozostałe roladki. Wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem udekoruj wierzch każdej roladki musem z marchewki.
60 minut. Porcja: 340 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie