Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Roladki z kremem śmietankowym"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1027
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1199
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12259
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1027
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1199
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12259
Składniki
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać ze szczyptą soli i ubić na sztywno, powoli dosypując 10 dag cukru. Pianę z białek połączyć z żółtkami. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i małymi porcjami dodawać do masy jajecznej. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką.
Rozsmarować na spodzie blachy wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 10 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę posypaną łyżką cukru. Usunąć papier, a ciasto wraz ze ściereczką ciasno zrolować. Odłożyć do wystudzenia.
Żelatynę namoczyć, a kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając. Ubić 40 dag śmietany kremówki z łyżką cukru i cukrem wanilinowym. Bitą śmietanę ostrożnie połączyć z żelatyną. Powidła wymieszać ze śliwowicą. Biszkopt rozwinąć, posmarować 6-7 łyżkami powideł, a potem tężejącą bitą śmietaną.
Ciasto ponownie zwinąć w roladę. Włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Pozostałą śmietanę ubić. Roladę pokroić na 15 porcji. Na każdą porcję wycisnąć małe rozetki bitej śmietany. Udekorować powidłami i melisą.
Czas przygotowania 40 minut.Źródło: Życie na gorąco