Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rosti ze śledziem"
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1083
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11195
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1083
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11195
Składniki
Śledzie pokrój na kawałki. Cebulę i cytrynę na plasterki. W słoiku ułóż warstwami cebulę, śledzie, cytryny i znów śledzie. Zakończ cebulą. Zalej olejem, zakręć i odstaw na noc do lodówki.
Ziemniaki obierz lub wyszoruj. Nie krój na mniejsze kawałki. Ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedź, zostaw do lekkiego ostudzenia i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajko i mąkę. Cebulę posiekaj i zmieszaj z ciastem. Na patelni rozgrzej masło z olejem. Łyżką nakładaj po porcji masy ziemniaczanej. Smaż na rumiano.
Placki szybko osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż po parę sztuk na ogrzanym talerzu. Na wierzchu połóż po łyżce śmietany wymieszanej z jogurtem i po małej porcji śledzi, bez cebuli i cytryny. Posyp pieprzem i udekoruj koperkiem.
Mocny smak
Do wody do gotowania ziemniaków wrzuć kilka ziarenek kminku i całą papryczkę chili. Nabiorą ostrego smaku.Źródło: Naj