Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rosyjski półmisek ze śledziami i buraczkami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7872
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 174
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 389
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7872
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 174
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 389
Składniki
Ziemniaki oraz buraki dokładnie wyszoruj, wytrzyj do sucha. Warzywa posmaruj oliwą. Każde osobno zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok. 90 minut.
W tym czasie śledzie wymocz. Filety osusz, potnij w paseczki. Miękkie warzywa wyjmij z piekarnika, zdejmij folię, obierz z łupinek i odłóż do wystudzenia.
Cebulkę obierz, posiekaj. Jabłko umyj, obierz ze skórki. Wytnij środek z pestkami, miąższ pokrój w kosteczkę. Natychmiast skrop sokiem z cytryny, aby jabłko nie ściemniało. Wystudzone warzywa pokrój w kostkę. Wymieszaj z cebulką, jabłkiem i śledziami. Oprósz solą i pieprzem.
Natkę opłucz, osusz, oderwij listki. Kilka odłóż do dekoracji, a resztę zmiksuj z pestkami słonecznika oraz czosnkiem. Wymieszaj z kwaśną śmietaną. Sos przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej nim sałatkę. Przemieszaj. Danie udekoruj odłożoną natką.Źródło: Tina