Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rozeta czereśniowo-wiśniowa"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 64
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 185
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 197
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 64
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 185
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 197
Składniki
Mleko podgrzej. Masło stop. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru. Dodaj 5 łyżek mleka i tyle mąki, aby powstał gęsty zaczyn. Odstaw go w ciepłe miejsce.
Kiedy wyrośnie, dodaj do niego resztę mąki i mleka oraz 1/2 pozostałego cukru. Wbij jajka. Wyrób ciasto. Pod koniec dodaj masło. Odstaw do wyrośnięcia.
Wiśnie i czereśnie wydryluj. Wymieszaj z pozostałym cukrem i cy- namonem. Ciasto rozwałkuj. Placek po-syp owocami. Zwiń, potnij na 4-cm plasterki.
Ustaw je pionowo w tortownicy wyłożonej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 50 minut w temp. 180 st. Posyp cukrem pudrem.Źródło: Tina