Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rozeta ze śliwkami i kremem"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1134
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 622
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 177
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 374
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1134
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 622
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 177
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 374
Składniki
Ciasto: masło posiekaj na kawałeczki. Mąkę przesiej z solą i wymieszaj z migdałami. Wsyp do masła i znów posiekaj. Dodaj cukier i jajko. Zagnieć ciasto, uformuj je w kulę i wstaw na godzinę do lodówki. Rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Wyłóż nim okrągłą foremkę. Piecz w 190oC tylko do lekkiego zrumienienia. Ostudź.
Nadzienie: śliwki umyj, wypestkuj i pokrój w ósemki. Migdały wymieszaj z mąką. Masło utrzyj z cukrem. Cały czas miksując, dodaj migdały z mąką, jajko i esencję. Krem rozsmaruj na cieście.
Kawałki śliwek ułóż na kremie. Piecz przez 30-40 minut w 180oC, aż ciasto będzie rumiane. Udekoruj miętą.Źródło: Naj