Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rozetki z masą ajerkoniakową"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 490
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 70
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 148
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 490
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 70
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 148
Składniki
Zagotuj wodę z masłem oraz szczyptą soli. Do wrzącego płynu wsyp mąkę. Mieszając, gotuj, aż masa zbije się w kulę i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Wtedy zdejmij ją z ognia i lekko przestudź.
Do ciepłej masy wbij jedno jajko, dokładnie wymieszaj mikserem. Odstaw ją do całkowitego wystudzenia. Zimną masę utrzyj z pozostałymi jajkami oraz proszkiem do pieczenia. Przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.
Płaską blachę z piekarnika przykryj papierem do pieczenia. Wyciskaj spore rozety ciasta ptysiowego. Zachowaj między nimi dosyć duże odstępy, ponieważ w czasie pieczenia ciastka bardzo wyrosną.
Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz przez 25 minut. Jeszcze ciepłe ptysie przekrój na pół (najlepiej nożem z piłką, by brzegi ciastek nie pokruszyły się). Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno razem ze śmietan-fixem oraz 2 łyżkami cukru pudru.
Cytrynę polej wrzącą wodą, wytrzyj do sucha, wyciśnij z niej sok. Sok cytrynowy razem z adwokatem dodaj do bitej śmietany, delikatnie wymieszaj. Ptysie przełóż przygotowanym kremem. Oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj