Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rumowe kokardki"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 749
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 89
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 749
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 89
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej
Mąkę przesiej. Dodaj żółtka, śmietanę, masło, rum i cukier puder. Zagniataj ciasto 5-8 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Wstaw na godzinę do lodówki.
Ciasto wyjmij, cienko rozwałkuj. Szklaneczką wykrój kółka. Z każdego koła uformuj kokardkę, dociskając dwa przeciwległe brzegi. Dość mocno ściśnij środek, by w trakcie smażenia kokardki się nie rozwinęły.
Olej rozgrzej na patelni, usmaż kokardki z obydwu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Posyp cukrem pudrem.
<strong>Czas przygotowania 30 min, ilość porcji 4, cena za porcję 1,20 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie