Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 41
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 59
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 57
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 996
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 226
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 41
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 59
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 57
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 996
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 226
Składniki
Mleko wraz z cukrem podgrzewamy na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia.Miękkie masło miksujemy na puch. Cienkim strumieniem dolewamy przestudzone mleko. Miksujemy aż do połączenia. Stopniowo dodajemy przesiane mleko w proszku. Miksujemy do połączenia. Masę kajmakową wykładamy do rondelka, delikatnie podgrzewamy, tylko tyle, by masa była bardziej plastyczna. Dodajemy ryż preparowany, mieszamy.
Połowę masy ryżowej wykładamy na blaszkę (20x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Masę wyrównujemy, dociskamy za pomocą łyżki. Następnie delikatnie przenosimy całość, wraz z papierem, na blat. Blaszkę ponownie wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy resztę masy ryżowo-kajmakowej. Znów dociskamy całość łyżką. Następnie wykładamy połowę masy mlecznej, wyrównujemy. Do drugiej połowy masy dodajemy kakao, mieszamy i rozprowadzamy na masie jasnej. Ostrożnie przenosimy na wierzch odłożoną warstwę ryżowo-kajmakową.