Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sałatka drobiowa z piekarnika"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 85
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1691
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2704
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 700
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 85
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1691
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2704
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 700
Składniki
Ziemniaki starannie wyszoruj pod bieżącą wodą lub obierz ze skórki i opłucz. Pokrój na ćwiartki lub na ósemki. Opłucz pierś kurczaka, pokrój na małe kawałki.
Strąk papryki opłucz, osusz, przekrój na pół i pozbaw gniazda nasiennego. Miąższ pokrój w kosteczkę. Czerwoną cebulę obierz, pokrój w piórka. Umyte pomidorki pokrój na połówki.
Fasolkę szparagową wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem i krótko obgotuj. Odcedź na sicie. Naczynie żaroodporne wyłóż pergaminem. Ułóż ziemniaki, paprykę, cebulę i mięso. Skrop 2 łyżkami oleju. Posyp solą i pieprzem. Piecz 40 min w 190 st.
10 min przed końcem pieczenia wrzuć pomidorki i fasolkę. Wymieszaj 6 łyżek oleju z pastą tuńczykową, octem, 6 posiekanymi listkami bazylii i pieprzem do smaku. Zapiekankę wystudź, polej sosem.
Pasta do sosu
Kupowane w tubkach pasty (łososiowa, tuńczykowa, kawiorowa) to doskonały dodatek do sosów na bazie oleju. Używaj ich także do zdobienia faszerowanych jajek oraz miniprzystawek (np. koreczków. warzywnych, krakersów).Źródło: Świat kobiety