Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sałatka grecka z grzankami"
Składniki
porcji, czas ok. 20 min; porcja – 250 kcal, cena 2,70 zł.
Liście sałat opłucz starannie, osusz w wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe listki porwij na kawałki.
Umyj i osusz pomidorki koktajlowe (najlepiej żółte i czerwone), przekrój je na połówki. Obraną, opłukaną i osuszoną cebulę pokrój w kostkę lub w piórka. Wyszoruj ogórek sałatkowy (lub umyj i obierz ze skórki), pokrój go w ozdobne półplasterki.
Odlej na sicie zielone oliwki, pozostaw do osączenia. Ser feta pokrój w kostkę. Do naczynia z mieszanką sałat wrzuć fetę, posiekaną cebulę i oliwki. Dekoracyjnie poukładaj plastry ogórka i pomidorki.
Na sos utrzyj 1-2 obrane ząbki czosnku ze szczyptą soli. Połącz z kilkoma łyżkami oleju. Dopraw do smaku octem, pieprzem oraz cukrem, wymieszaj. Polej sałatkę grecką. Tosty zrumień, pokrój w kostkę. Posyp sałatkę.
Dzięki krajalnicy z wymienianymi ostrzami pokroisz błyskawicznie nie tylko ogórki, ale również inne warzywa, np: ziemniaki, pomidory, kapustę. Możesz też szybko posiekać jajka.Źródło: Świat kobiety