Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka ryżowa"
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 10
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 212
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 10
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 212
Składniki
Ryż przepłucz na sicie, przełóż do garnka. Zalej 2 szklankami wody. Dodaj kostkę bulionową. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn (15-18 minut). Zdejmij z ognia, wystudź.
Parówki (drobiowe, wieprzowe lub drobiowo-wieprzowe) pozbaw osłonek, pokrój w kosteczkę lub cienkie półplasterki. Opłucz i osusz kolorowe papryki, pozbaw ich gniazd nasiennych. Paprykowy miąższ pokrój w kosteczkę.
Cebulę cukrową obierz, drobno poszatkuj. Jeśli używasz zwykłej cebuli (ostrzejszej w smaku), możesz ją poszatkować, ułożyć na sicie, sparzyć wrzątkiem, a następnie przelać zimną wodą i pozostawić do ocieknięcia.
Śmietanę (najlepiej sałatkową) połącz w miseczce z majonezem. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ulubionymi świeżymi lub suszonymi ziołami. Odstaw do lodówki do schłodzenia.
Ostudzony ryż przełóż do salaterki. Dodaj pokrojone papryki, parówki oraz poszatkowaną cebulę. Całość wymieszaj starannie, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Sałatkę połącz ze schłodzonym sosem śmietanowo-majonezowym. Jeśli chcesz, sos możesz też podać w osobnym naczyniu.Źródło: Świat kobiety