Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka śledziowa na ostro"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 44
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 370
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 90
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 44
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 370
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 90
Składniki
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie lub w zimnym mleku przez godzinę, aby pozbawić je nadmiaru soli. Jeśli zajdzie potrzeba, można zmienić wodę i zostawić w niej śledzie na kolejną godzinę. Śledzie osuszamy, kroimy w paseczki, skrapiamy dwiema łyżkami oliwy i sokiem z cytryny.
Obraną czerwoną cebulę kroimy w piórka. Ogórki konserwowe, umyte, nieobrane ogórki świeże i umyte rzodkiewki tniemy na cienkie półplasterki Papryczki i koperek i bardzo drobno siekamy.
Pozostałą oliwę miksujemy z musztardą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Przygotowane warzywa mieszamy ze śledziami, polewamy sosem. Na kilka godzin odstawiamy w chłodne miejsce, żeby smaki się przegryzły. Dekorujemy i podajemy.
Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej porcji około 3,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 308 kcal. Białko 8 g/Tłuszcz 8 g/Węglowodany 46 gŹródło: Rewia