Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sałatka śledziowa w pucharkach"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9141
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 212
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 485
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9141
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 212
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 485
Składniki
Buraki umyj, obierz, pokrój w ósemki. Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym. Buraki przełóż do płaskiego naczynia żaroodpornego i wymieszaj z oliwą. Przykryj folią aluminiową i piecz w 180°C przez 40-50 minut. Ostudź. sosu wymieszaj.
Jajka ugotuj na twardo. Ostudź. Śledzie pokrój w kostkę. Ziemniaki i marchewki obierz, ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Podobnie rozdrobnij ostudzone buraki. Obrane jajka oraz szalotki posiekaj.
Na dno szklaneczek lub miseczek włóż po porcji ziemniaków z jajkiem i większą częścią sosu. Przykryj je śledziami, warstwą marchewki, cebulki i buraków. Polej resztą sosu i posyp szczypiorkiem. Przed podaniem schłodź w lodówce.Źródło: Naj