Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka śledziowa z buraczkami"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 29
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 29
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 82
Składniki
<strong>Teresa Skotnicka z Gozdowa</strong>
Płaty śledziowe myję i moczę około godziny. Gdy zależy mi na ładnym kolorze, wykorzystuję do tego mleko. Jeśli nie, to wystarczy przegotowana woda. Gotowe śledzie kroję w kostkę i skrapiam oliwą.
Buraki gotuję w oddzielnych garnuszkach, w osolonym i lekko posłodzonym wrzątku. Można też je upiec w piekarniku, skropione oliwą. Gdy ostygną, obieram je ze skórki. Kroję w kostkę (taką jak śledzie) i wkładam do oddzielnych miseczek. Czerwone buraki skrapiam sokiem z cytryny. Dodaję cukier, sól oraz pieprz do smaku. Wlewam łyżkę oliwy (lub oleju). Do białych buraczków dodaję posiekaną bazylię oraz cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Doprawiam i mieszam.
Do podania wykorzystuję metalowe obręcze. Gdy ich nie ma, można użyć filiżanek lub miseczek. Do obręczy ustawionych na półmisku wkładam najpierw czerwone buraczki, potem śledzie i na końcu białe buraki. Chłodzę. Delikatnie zdejmuję obręcze. Wieżyczki dekoruję np. cebulą i zieleniną.Źródło: Tina