Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka wielkanocna z jajkiem"
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 79
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 106
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 639
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 79
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 106
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 639
Składniki
Czas ok. 20 min; porcja – 270 kcal, cena 2 zł
Jajka wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj na twardo (8-10 minut). Ostudź w zimnej wodzie. Obierz, pokrój na ćwiartki lub ósemki.
Podziel na listki sałatę rzymską i lodową oraz radicchio (odetnij piętkę). Opłucz starannie pod bieżącą wodą. Umyj rukolę i roszponkę. Wszy stkie liście osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe liście porwij na kawałki.
Rzodkiewki opłucz, osusz, odetnij korzonki. Warzywa pokrój w plasterki. W dużej misce wymieszaj sałatę lodową i rzymską, radicchio, rukolę i roszponkę. Dodaj posiekane rzodkiewki oraz jajka, wymieszaj.
Przygotuj sos z octu winnego oraz oleju. Dopraw go do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Jeśli chcesz, do sosu dodatkowo możesz dodać drobno posiekane zioła (np. szczypiorek lub koperek). Gotowym sosem polej sałatkę.Źródło: Świat kobiety