Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka z brokułów"
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 183
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 117
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 183
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 117
Składniki
W małym słoiku przygotuj sos. Wymieszaj 8 łyżek oliwy z oliwek i 3 łyżki octu balsamicznego. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Zamknij pojemnik i kilka razy porządnie nim potrząśnij, żeby składnik się dobrze wymieszały. Odstaw sos do lodówki na kilka godzin.
Podziel brokuły na różyczki i dokładnie je umyj. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj sól oraz łyżkę cukru. Wrzuć brokuły i gotuj je ok. 4-5 minut. Uważaj, by ich nie rozgotować. Mają być tylko zblanszowane. Na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć płatki migdałów i zrumień na złoty kolor.
Fetę pokrój w kostkę, a pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Brokuły przełóż do dużego płaskiego naczynia. Dodaj ser i całość polej przygotowanym wcześniej sosem. Na koniec posyp sałatkę migdałami i udekoruj pomidorkami.
<strong>Wiesława Mrozińska z Ząbek</strong>Źródło: Super TV