Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sałatka z fasolą i pomarańczami"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 214
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 237
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 214
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 237
Składniki
Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (nie może być zbyt rozgotowany) odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Jabłko, ananasa i brzoskwinie także kroimy w kostkę.
Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy, przelewamy wodą. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę.
Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Jedną z nich obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy na małe kawałki. Drugą kroimy ze skórką na plasterki i układamy je fantazyjnie w miseczkach.
Mieszamy wszystkie sałatki: ryż, fasolę, kukurydzę, pomidory, ananasa, jabłko, brzoskwinie, pomarańcze w kawałkach oraz rodzynki.
Polewamy sosem z oliwy wymieszanym z sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miseczek z plastrami pomarańczy.
Warto wiedzieć
Białko fasoli jest zasadotwórcze, co pomaga utrzymać w organizmie równowagę kwasowo-zasadową, zwłaszcza, gdy często jemy kwasotwórcze mięso.Źródło: Świat i Ludzie