Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka z grzybami i polentą"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27493
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 175
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 201
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1244
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27493
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 175
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 201
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1244
Składniki
Wymieszaj mąkę kukurydzianą z łyżeczką soli i szklanką zimnej wody. W wysokim garnku zagotuj 3 szklanki wody. Wlej mieszankę. Gotuj, mieszając, aż całość ponownie zawrze. Dodaj starty parmezan i łyżkę suszonego tymianku. Gotuj dalej, często mieszając, około 30 min. Gęstą polentę wyłóż do posmarowanego olejem płaskiego naczynia. Odstaw do stężenia.
Boczniaki oczyść, opłucz i osusz, pokrój na kawałki, usmaż na 2 łyżkach oleju. Pod koniec smażenia dodaj osączoną i pokrojoną paprykę. Chwilę smaż razem, przestudź.
Stężałą polentę pokrój na kwadraty, obsmaż na patelni grillowej na złoty kolor. Rukolę opłucz, osusz, wymieszaj z grzybami, papryką i kaparami. Osobno połącz ocet, 100 ml i cukier. Sos dopraw solą i pieprzem. Dodaj 1-2 łyżki posiekanej natki. Polej sałatkę.
Sałatkę wymieszaj, rozłóż na talerze. Do każdej porcji podawaj opieczoną polentę.
Surówkę odstaw na kilkanaście minut do lodówki, aby smaki się przeniknęły. Przed podaniem ozdób koperkiem.
czas ok. 50 min; porcja – 590 kcal, cena 3,40 złŹródło: Świat kobiety