Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka z morelami i migdałami"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 36
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 36
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Składniki
Migdały wsyp na mocno rozgrzaną patelnię. Mieszając zrumień je, przesyp na talerzyk, wystudź i grubo posiekaj. Tak samo zrumień i posiekaj włoskie orzechy. Morele osącz z zalewy.
Pomidory umyj, ew. sparz i zdejmij skórkę. Miąższ pomidorów oczyść z pestek. Morele oraz pomidory pokrój w kosteczkę. Ocet balsamiczny utrzyj z solą i pieprzem. Stopniowo domieszaj oliwę. Ubij trzepaczką gęsty sos.
Pokrojone warstwami ułóż w foremkach. Każdą warstwę lekko oprósz solą i pieprzem. Potem skrop przygotowanym winegretem. Lekko ugnieć łyżką. Sałatkę wybij na talerzyki.
Mozzarellę dobrze osącz z zalewy. Ser pokrój w kosteczkę. Rozłóż na sałatce. Wierzch każdej porcji posyp posiekanymi wcześniej migdałami oraz orzechami. Przed podaniem sałatkę obłóż listkami różnych sałat.Źródło: Naj