Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sałatka z pieczonych buraków"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 60
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 137
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 157
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 60
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 137
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 157
Składniki
Buraki wyszoruj starannie, pozostaw ze skórką. Ułóż na pokrytej pergaminem blasze, skrop 2 łyżkami oliwy. Piecz około 60 minut w temp. 180 st.
Upieczone buraki wystudź, obierz ze skóry, pokrój w grubsze plasterki. Każdy plasterek przetnij na kilka kawałków. Awokado wyszoruj, przekrój na pół, usuwając pestkę. Wydrąż miąższ ze skórki, pokrój go w plasterki.
Ser z niebieską pleśnią (np. rokpol) pokrusz lub pokrój w kosteczkę. Rukolę przebierz, opłucz i osusz. Orzechy zrumień na suchej patelni.
Przygotuj sos z pozostałej oliwy i soku pomarańczowego. Dopraw go do smaku solą, pieprzem oraz octem winnym.
Na dużym półmisku lub sześciu mniejszych talerzykach rozłóż liście rukoli. Na nich układaj dekoracyjnie plasterki awokado oraz pokrojone buraki. Na wierzchu rozłóż ser. Sałatkę polej sosem i posyp uprażonymi orzechami włoskimi.
porcji, czas ok. 75 min; porcja – 260 kcal, cena 2,70 zł.
Pokroiłaś więcej upieczonych buraków? Przygotuj zalewę z 1,5 szkl. wody, 1/2 szkl. octu winnego, łyżeczki soli oraz 2-3 łyżek cukru. Buraczki ułóż w słoiczkach, zalej wrzącą zalewą. Zakręć i ostudź.
. Jeśli brak ci czasu, kup hermetycznie zapakowane gotowane buraki.Źródło: Świat kobiety