Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka z soczewicą i ziołowymi roladkami z indyka"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 239
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 239
Składniki
Filet umyj, osusz i pokrój na 8 plasterków. Każdy ostrożnie rozbij pod kawałkiem folii spożyw czej tak, by nie podziurawić mięsa. Kotleciki oprósz solą i pieprzem.
Rozmaryn i tymianek opłucz, osusz. Igiełki rozmarynu poodrywaj od gałązek i drobno je posiekaj. Wymieszaj z listkami tymianku. Ziołami posyp kotleciki i zwiń roladki.
Przygotuj 8 kawałków folii aluminiowej. Błyszczącą stronę posmaruj olejem. Na tym ułóż roladki i każdą szczelnie zawiń. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 125 st. Piecz 60 min.
Soczewicę wsyp na sitko, opłucz dokładnie pod zimną wodą. Przesyp do garnka, zalej zimną wodą (powinno być jej dwa razy więcej niż soczewicy). Gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu 15 min. Dodaj łyżeczkę soli pod koniec gotowania. Soczewicę odcedź.
4. Roszponkę opłucz, wymieszaj z posiekanymi dymkami oraz soczewicą. Z 2 łyżek oleju, soku jabłkowego, octu, miodu i musztardy zrób sos. Polej nim sałatkę. Rolad ki odwiń z folii, obsmaż na oleju. Pokrój w plastry, ułóż na sałatce.Źródło: Tina