Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka z truskawkami i indykiem"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7249
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 163
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 353
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7249
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 163
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 353
Składniki
Filety z piersi indyka umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Ugotuj w osolonej wodzie, na parze lub upiecz w piekarniku. Gdy mięso wystygnie pokrój je w paski.
Rukolę umyj dokładnie pod bieżącą wodą, odwiruj w wirówce do sałaty lub delikatnie osusz ściereczką. Truskawki umyj, usuń szypułki. Mniejsze pokrój na połówki, większe na ćwiartki.
Przygotuj dressing. Do niedużego słoiczka wlej oliwę z oliwek, dodaj musztardę francuską, miód, ocet winny oraz cukier. Zakręć i potrząsaj tak długo, aż dressingu dokładnie się połączą. Dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem.
Do miski włóż rukolę, paski indyka oraz truskawki. Delikatnie wymieszaj. Sałatkę polej przygotowanym dressingiem. Podawaj natychmiast ze świeżym pieczywem.
Do sałatki możesz dodać również pokrojone w kostkę lub paski awokado oraz ser feta. Wierzch możesz posypać uprażonymi pestkami słonecznika lub dyni.
30 min Porcja: 210 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie