Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Letni deser lodowy pochodzący z Włoch. mocno truskawkowy. Nie oderwiecie się od niego. Jest przepyszny. Chrupiące orzechy, sos truskawkowy. Czy może być coś lepszego.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 52
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 82
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5941
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 52
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 82
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5941
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Składniki
Truskawki obieram. Kilka zostawiam do dekoracji. Kroję na ćwiartki i przekładam do garnka, wsypuję cukier kokosowy, dodaję sok z cytryny, sos balsamico. Gotuję na wolnym ogniu aż się rozpadną, i sos zredukuje. Zostawiam do ostygnięcia. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier puder. Miskę ustawiam nad garnkiem z wodą. Jajka ubijam na parze mikserem. Uważać żeby masa się nie ścięła. Ogień pod garnkiem nie za duży. Jak jajka będą dobrze ubite na puch, zestawiam miskę z garnka i ubijam jeszcze chwile aż masa ostygnie. Śmietanę i mascarpone schłodzone ubijam mikserem. Wlewam masę jajeczną cienkim strumieniem i mieszam mikserem. Wlewam mus truskawkowy ale nie cały. Zostawiam trzy łyżki do dekoracji. Wlewam likier, mieszam już łyżką. Dodaję orzechy, pistacje, pestki dyni i mieszam. Formę o wymiarach 23x10 cm wykładam całą folią spożywczą. Wylewam masę. Wstawiam do zamrażalnika na noc. Przed podaniem wyjmuję 30minut wcześniej z zamrażalnika. Dekoruję truskawkami, sosem, pistacjami.