Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny kruchutki omlet z polewą czekoladową w kształcie serduszka!
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 249
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 43
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 31
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 75
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 249
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 43
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 31
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 75
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. . Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
. W osobnym naczyniu (2) mieszamy żółtka z mąką i mlekiem - konsystencja nie może być za gęsta ani za rzadka - tak aby swobodnie mogła się połączyć z wcześniej ubitym białkiem.
Do naczynia nr 2(do żółtek :) ) dodajemy ubitą pianę i BARDZO delikatnie mieszamy! Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę masła i wylewamy ciasto. Gdy ciasto przyrumieni się z jednej strony to przerzucamy je na drugą stronę i na małym ogniu smażymy ( tak, aby za szybko nie spiekło się na zewnątrz, ponieważ w środku będzie jeszcze surowe).
Osobiście omleta jem z dżemem lub powidłami. Natomiast inni domownicy lubią też jeść go np. z nutellą lub bitą śmietaną :) Wszystko zależy od gustu.
I Polewa ; . Wlej wodę do małego garnuszka i szybko zagotuj. Dodaj masło kakao i cukier
Gotuj na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając. Gotuj polewę jeszcze przez ok. 3 minuty. Co pewien czas zamieszaj, aby nie przywarła do dna.
. Po ugotowaniu jeszcze raz wymieszaj dokładnie polewę i odstaw na 5 minut. Jeżeli uznasz, że po pięciu minutach jest ona zbyt rzadka, po prostu odstaw ją na dłużej. Im bardziej wystygnie, tym bardziej zgęstnieje.
Na omleta wylustrować serce z polewy...... Smacznego!