Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Pasuje na rodzinne spotkanie.
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 725
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 194
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 725
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 194
Składniki
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem/margaryną. Dodać żółtka i wyrobić ciasto. Takim ciastem wylepić dno wysmarowanej masłem tortownicy 20x30 cm z odpinanym brzegiem. Pozostawić tortownicę na ok 20 min w lodówce. Ser przełożyć do miski i dodać miękkie masło, dronny cukier. Ucierać aż wszystko się połączy. Budyń pomieszać z proszkiem i dodać do masy serowej. Nadal ucierać. Dodać otartą skórkę z cytryny i sok. Na koniec dodawać po jednym żółtku nadal ucierając. Białka z pięciu jajek ubić na sztywną pianę utrwalając trzema łyżkami cukru. Dodać ugotowany wg przepisu i wystudzony budyń śmietankowy. Można to zrobić mikserem na wolnych obrotach. Masę serową wyłożyć do schłodzonej tortownicy. Na wierzch wylać piankę budyniową. Wstawić do gorącego piekarnika 160 stopni na 60 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec do czasu, aż piekarnik osiągnie taką temperaturę. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Ja wciskam rękawicę kuchenną. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Gotowy sernik ozdobić cytrynkami w syropie z rumem. Smacznego.