Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Seromakowiec"
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 284
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 284
Składniki
Moim zdaniem ser i mak idealnie do siebie pasują. Anna Pawlik z Radomia
Z mąki, margaryny, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i śmietany zagniatam ciasto. Rozwałkowuję, wykładam na blaszkę.
Mak zalewam wrzątkiem. Gotuję 15 min. Odcedzam. Mielę 2 razy. W rondelku rozpuszczam masło, cukier i miód. Dodaję powidła, mak, olejek migdałowy, 2 żółtka, mieszam. Studzę. Dodaję pianę z dwóch białek. Na ciasto wykładam makowe kopczyki.
4 jajka ucieram z cukrem i margaryną, dodaję zmielony ser, olejek cytrynowy, mieszam. Na koniec dodaję budyń i łyżkę mąki. Wylewam na ciasto z makiem. Piekę 45 min w 180°C.Źródło: Kobieta i życie