Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 26
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 210
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 205
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 26
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 210
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 205
Składniki
Mąkę wymieszaj z cukrem i solą, dodaj pokrojone na małe kawałki mocno schłodzone masło, składniki posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtka i śmietanę, wyrób rękami gładkie ciasto. Zawiń w folię, schładzaj 30 minut.
Foremki do tarteletek (o średnicy ok. 10 cm) posmaruj masłem, wylep ciastem Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz na złoty kolor 10-12 minut.
Ostrożnie wyjmij z foremek, wystudź. Pomarańczę sparz, zetrzyj skórkę, z miąższu wyciśnij sok, ricottę utrzyj z cukrem waniliowym.
Krem wymieszaj z likierem oraz sokiem i skórką z pomarańczy. Galaretkę rozpuść w ok. szklance gorącej wody, wystudź.
Kiwi obierz, truskawki i winogrona oczyść, owoce pokrój na kawałki. Tarteletki posmaruj tężejącą galaretką, napełnij kremem . Udekoruj kawałkami owoców. Posyp wiórkami czekolady.