Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Serowe minipączusie"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 73
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 229
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 73
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 229
Składniki
Jabłka myję, obieram. Kroję je na ćwiartki, usuwam gniazda niasienne. Miąższ tnę na mniejsze kawałki.
Twaróg przepuszczam przez maszynkę do mięsa albo przeciskam przez praskę do ziemniaków. Margarynę ucieram z cukrem.
Dodaję twaróg, cukier waniliowy, mąkę przesianą z sodą i cynamonem. Wbijam jajko. Dłońmi wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta formuję zgrabne kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wkładając do środka po kawałku jabłka.
W szerokim garnku rozgrzewam ok. 1,5 litra oleju. Wkładam po kilka pączków i smażę na średnim ogniu na złoto z każdej strony (uwaga: kulki podczas smażenia trochę rosną, dlatego nie można wkładać ich na raz zbyt dużo). Pączki osączam na papierowym ręczniku, studzę. Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.
<strong>Justyna Golarz z Dąbrowy</strong>Źródło: Tina