Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Serowe ślimaczki"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 175
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 683
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 140
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 175
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 683
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 140
Składniki
Do miski przesiej mąkę razem ze sporą szczyptą soli oraz łyżeczką sody oczyszczonej. Dodaj posiekane na kawałki zimne masło oraz mleko. Szybko wyrób ciasto. Odstaw na ok. 20 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na płat o grubości ok. 5 mm. Przełóż go na papier do pieczenia. Posmaruj przecierem pomidorowym (pozostaw wolne po 3 cm od każdego brzegu).
Ser żółty zetrzyj na tarce, połową posyp ciasto. Na nim rozłóż pokrojoną w kosteczkę szynkę oraz osączone i posiekane kawałki ananasa. Całość posyp resztą sera. Pomagając sobie papierem, zwiń płat w roladę.
Roladę pokrój na 12 plasterków. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz ok. 20 minut. Podawaj na ciepło.
12 sztuk, czas ok. 60 min; porcja – 150 kcal, cena 1 zł.
Soda i proszek do pieczenia mają na celu spulchnienie ciasta. Jeśli jednak planujesz upieczone przysmaki serwować na ciepło, wybierz sodę. Proszek może wywołać ból brzucha.Źródło: Świat kobiety