Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Serowo-jajeczne koguciki dla dzieci"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 106
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14325
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 43
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 44
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 140
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 204
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 106
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14325
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 43
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 44
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 140
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 204
Składniki
Jajka wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na twardo (8-10 minut). Włóż do garnka z zimną wodą, ostudź, a następnie obierz ze skorupek. 6 jajek przekrój na połówki. Ostrożnie wydrąż żółtka. Zetrzyj je na tarce lub rozdrobnij widelcem. Umieść w misce. Wydrążone białka zetrzyj do osobnej miski.
Pozostałe 4 jajka również zetrzyj na tarce. Wymieszaj ze startymi białkami. Dodaj do nich topiony serek. Starannie wymieszaj tak, by powstała zwarta masa. Dopraw ją solą oraz pieprzem.
Z masy serowo-jajecznej uformuj 6 małych kogucików, obtocz je w rozdrobnionych żółtkach. Paprykę umyj. Z miąższu powycinaj grzebienie i dzioby kogucików, powciskaj je w masę jajeczną. Zrób oczka z goździków. Ziemniaki obierz, pokrój na frytki. Usmaż je na rozgrzanym oleju. Koguciki podawaj w gniazdkach z liści sałaty i frytek.
Chcesz przyrządzić pyszne i zdrowe frytki? Zastąp ziemniaki innym warzywem, a zamiast patelni do smażenia – wykorzystaj piekarnik.
Obrane i odpowiednio pokrojone marchewki lub cukinię posyp solą oraz ulubionymi przyprawami i ułóż na blasze. Piecz 10-12 minut w 180 st.
Czas ok. 50 min; porcja – 350 kcal, cena 2,40 zł.Źródło: Świat kobiety