Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Serowo-wiśniowa fantazja"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Składniki
Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Dodaj żółtka oraz olej, zmiksuj. Na koniec dodaj obie mąki, proszek do pieczenia oraz kakao. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20-25 minut w temperaturze 170° C. Wystudź.
Żelatynę rozpuść w 1 szklanki wrzącej wody. Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Twaróg przełóż do miski wraz z cukrem pudrem. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj kilka kropli aromatu waniliowego, wymieszaj.
Na koniec wlej lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksuj. Gdyby w masie serowej zrobiły się grudki, podgrzej ją nad parą wodną, dokładnie mieszając. Do masy serowej dodaj ubitą śmietankę, wymieszaj. Krem wyłóż na biszkopt. Odstaw na noc do lodówki.
Galaretki rozpuść w 600 ml wrzącej wody, wystudź. Na wierzch masy serowej wyłóż wiśnie, zalej tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 270 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie